Företaget ”Vårt Kök” tycker vi är det perfekta företaget att besöka och göra ett reportage om, då man i samma byggnad hittar tvillingföretaget ”Vindstyrkan”. Därför sitter vi på första bästa bussen till Torsåsen, Glommen.
Det är en solig dag och vi bestämmer
oss för att ta 7:an till Glommen. Vi hoppar av precis utanför
byggnaden för att sedan gå mot ”Vårt Kök”. Vinden blåser och
vi känner doften ifrån havet.
Vi ser oss omkring och öppnar hastigt
dörren in till buktiken och våra blickar möts av härliga
havsdelikatesser och två glada kvinnor, Marika och Helena.
Vi hälsar glatt, tar ett djupt andetag
och börjar lite smått att ställa våra intervjufrågor.
När startade ni ”Vårt Kök”
och varför? De funderar en stund, kollar på varandra och
berättar att 2006 startade de ”Vårt kök”.
”Själva anledningen och
inspirationskällan var att vi älskar mat och vårt
matlagningsintresse har växt med tiden”.
Vi fortsätter
vår diskussion och kommer sedan in på ämnet marknadsföring.
”Att Marknadsföra var ju väldigt,
väldigt svårt speciellt det första året. Nu har vi ju bland annat
gjort marknadsföring på några utav Hallandstrafikens
bussar vilket ger bra resultat”.
Är det svårt att starta ett eget
företag och hur tycker ni att man ska tänka kring detta?
Vi förstår att detta var en lite
svårare fråga så vi väntar fundersamt på svaret.
De berättar att man inte ska vara rädd
för att utvecklas och att man ska ta chansen när man har den, det
är inte enkelt och man måste vara redo och beredd att slita hårt.
Men de menar också att det var
positivt eftersom att man kan styra
tiden själv.
Det var mycket svårare i början då
de var nya i branschen men nu efter ett tag har de lärt sig hur det
funkar i branschen.
Eftersom ”Vårt kök” är en
delikatessbutik så tycker vi att nästa fråga borde vara om deras
delikatesser och mat. Vi kollar oss omkring och inser hur mycket
godsaker det finns i butiken.
Vilka delikatesser är det främst
ni säljer?
” Vi säljer allt ifrån hembakade
skorpor, müsli, sylt, fisk och ost. Skaldjur framförallt kräftor
är den bästa inkomstkällan och vår specialitet”.
Vi berättar för
dem att vi förstår att kräftorna är en populär inkomstkälla
eftersom att även vi har smakat på dem. Marika och Helena skrattar
glatt och tycker att det var roligt sagt.
De berättar att deras fisk och
skaldjur är närproducerat och kommer direkt ifrån Glommens hamn.
De berättar också att de satsar mer
på närproducerat än ekologiskt. Eftersom att även om det är
ekologiskt så kan det ju ha åkt långa sträckor och då blir det
ju inte lika miljövänligt som deras närproducerade mat.
Vi frågar om dom har någon
catering och hur buktiken styrs under året.
-”Ja, vi har catering. Cateringen är
säsongsstyrt så på vintern har vi mer catering och på sommaren
säljer vi mer i butiken. Eftersom att det bara är vi som jobbar i
köket och att vi säljer mer på sommaren har vi även en extra
anställd på sommaren.”
Vi känner att vi snart är klara med
våra frågor men det fanns några som saknades som vi tyckte passade
extra bra...
Till slut - har ni några
tillväxtplaner?
-”Ja, vårt företag ökar mer och
mer med tiden och växer i form av utbud m.m.
Det är klart att vi tror och hoppas
att företaget kommer att växa och bli större efter några år.”
Hur tror ni att företaget kommer
att se ut och ha utvecklas om tio år?
Det blir tyst i rummet och förstår
även här att vi inte ställer en så enkel fråga om just
framtiden.
De är inte helt säkra och visste inte
riktigt på hur deras företag kommer att se ut om tio år.
-” Ja, men vi hoppas såklart att det
kommer att komma mer kunder och att företaget utvecklas med tiden”.
Intervjun går mot sitt slut och vi
tänker ställa den slutliga frågan innan det är dags att ta sig
hem och ta några fina bilder i butiken.
Vi undrar alltså om Marika och
Helena skulle kunna tänka sig att jobba med något annat än mat och
träning?
Detta är en ”säker fråga” då de
svarar med ett glatt leende direkt.
-”Nej, vi tycker att vi jobbar med
det vi vill jobba med och kan inte tänka oss att jobba med något
annat just nu.”
Vi packar ihop och
avslutar intervjuvn. Går hem med glada steg efter en lyckad
intervjun.
Nu tror vi att vi
kommer att få ett bra reportage efter denna träffen med
två underbara
människor, Marika och Helena.
Tack för oss!
Rebecca, Nicolina
och Elvira.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar