torsdag 8 maj 2014

Glommens delikatesser i stora lass


Företaget ”Vårt Kök” tycker vi är det perfekta företaget att besöka och göra ett reportage om, då man i samma byggnad hittar tvillingföretaget ”Vindstyrkan”. Därför sitter vi på första bästa bussen till Torsåsen, Glommen.
Det är en solig dag och vi bestämmer oss för att ta 7:an till Glommen. Vi hoppar av precis utanför byggnaden för att sedan gå mot ”Vårt Kök”. Vinden blåser och vi känner doften ifrån havet.
Vi ser oss omkring och öppnar hastigt dörren in till buktiken och våra blickar möts av härliga havsdelikatesser och två glada kvinnor, Marika och Helena.
Vi hälsar glatt, tar ett djupt andetag och börjar lite smått att ställa våra intervjufrågor.

När startade ni ”Vårt Kök” och varför? De funderar en stund, kollar på varandra och berättar att 2006 startade de ”Vårt kök”.
”Själva anledningen och inspirationskällan var att vi älskar mat och vårt matlagningsintresse har växt med tiden”.
Vi fortsätter vår diskussion och kommer sedan in på ämnet marknadsföring.
”Att Marknadsföra var ju väldigt, väldigt svårt speciellt det första året. Nu har vi ju bland annat gjort marknadsföring på några utav Hallandstrafikens bussar vilket ger bra resultat”.


Är det svårt att starta ett eget företag och hur tycker ni att man ska tänka kring detta?
Vi förstår att detta var en lite svårare fråga så vi väntar fundersamt på svaret.
De berättar att man inte ska vara rädd för att utvecklas och att man ska ta chansen när man har den, det är inte enkelt och man måste vara redo och beredd att slita hårt.
Men de menar också att det var positivt eftersom att man kan styra tiden själv.
Det var mycket svårare i början då de var nya i branschen men nu efter ett tag har de lärt sig hur det funkar i branschen.

Eftersom ”Vårt kök” är en delikatessbutik så tycker vi att nästa fråga borde vara om deras delikatesser och mat. Vi kollar oss omkring och inser hur mycket godsaker det finns i butiken.

Vilka delikatesser är det främst ni säljer?
” Vi säljer allt ifrån hembakade skorpor, müsli, sylt, fisk och ost. Skaldjur framförallt kräftor är den bästa inkomstkällan och vår specialitet”.
Vi berättar för dem att vi förstår att kräftorna är en populär inkomstkälla eftersom att även vi har smakat på dem. Marika och Helena skrattar glatt och tycker att det var roligt sagt.

De berättar att deras fisk och skaldjur är närproducerat och kommer direkt ifrån Glommens hamn.
De berättar också att de satsar mer på närproducerat än ekologiskt. Eftersom att även om det är ekologiskt så kan det ju ha åkt långa sträckor och då blir det ju inte lika miljövänligt som deras närproducerade mat.


Vi frågar om dom har någon catering och hur buktiken styrs under året.
-”Ja, vi har catering. Cateringen är säsongsstyrt så på vintern har vi mer catering och på sommaren säljer vi mer i butiken. Eftersom att det bara är vi som jobbar i köket och att vi säljer mer på sommaren har vi även en extra anställd på sommaren.”

Vi känner att vi snart är klara med våra frågor men det fanns några som saknades som vi tyckte passade extra bra...

Till slut - har ni några tillväxtplaner?
-”Ja, vårt företag ökar mer och mer med tiden och växer i form av utbud m.m.
Det är klart att vi tror och hoppas att företaget kommer att växa och bli större efter några år.”
Hur tror ni att företaget kommer att se ut och ha utvecklas om tio år?
Det blir tyst i rummet och förstår även här att vi inte ställer en så enkel fråga om just framtiden.
De är inte helt säkra och visste inte riktigt på hur deras företag kommer att se ut om tio år.
-” Ja, men vi hoppas såklart att det kommer att komma mer kunder och att företaget utvecklas med tiden”.

Intervjun går mot sitt slut och vi tänker ställa den slutliga frågan innan det är dags att ta sig hem och ta några fina bilder i butiken.

Vi undrar alltså om Marika och Helena skulle kunna tänka sig att jobba med något annat än mat och träning?
Detta är en ”säker fråga” då de svarar med ett glatt leende direkt.
-”Nej, vi tycker att vi jobbar med det vi vill jobba med och kan inte tänka oss att jobba med något annat just nu.”

Vi packar ihop och avslutar intervjuvn. Går hem med glada steg efter en lyckad intervjun.
Nu tror vi att vi kommer att få ett bra reportage efter denna träffen med
två underbara människor, Marika och Helena.

Tack för oss!
Rebecca, Nicolina och Elvira.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar